Friday, November 1, 2013

L.e.s.s.o.n.#.2.

Bismillahirrahmannirrahim....

Salam Jumaat semua...semoga Jumaat yang barakah ini memberi seribu rahmat buat kita semua...amin..

Actually nak cerita kisah malam tadi...ada sedikit sesi luahan perasaan dan soal jawab dgn anak dara kecik tu.. Kisahnya, mlm tadi dia tunjuk kat saya sebuah majalah Aulad...eh, lupa nak citer...sebelum tu ada sesi reporting result periksa akhir tahun dia... syukur Alhamdulillah...she's doing well in her exams... result semua memuaskan hati ibu dan babah...tp biasa lah, simple mistakes mcm..tersilap eja lah..lupa bubuh noktah la..lupa tulih hurup besar utk nama khas la..gitu lar...so overal, markah semua above par..90+/100... :) ibu tersenyum senang..babah senyum girang..and anak kembang hidung kene peluk cium ngan ibu n babah...hahahahah (dasar hidung mmg dah kembang) ekekekekek..... cuma maths and sains subjek xdpt paper lg...result utk English dia..mencapai Band 6 ~ jgn tanye mende band2...ni..makcik pon fenin...yg ku tahu, skang dorang makai kekdah band2 ni utk prestasi murid dlm sistem KSSR ni...so, band 6 ni yg highest la..entah, janji dia paham sudah... so, I told her...I don't really care what numbers she gonna have in the class but I am proud for her achievement and as long she can maintain A's in her result...I am ok...hahahah giler kiasu bunyik nyer..   anyway, Ibu cakap..congratulation on her efforts (yg baca buku last minit tuh) berbaloi... :)

Then, lewat skit mlm tadi...lepas dah abis solat and dah suruh dia get ready nak masuk tidur..tetiba dia dtg tunjud satu majalah kat si ibu...sambil excited bercerita nak wat itu ini (nak buat craft mcm dlm majalah tu tunjuk la) on this wekend since si ibu ckp wekend ni kita duk umah diam2 pasal keta masuk workshop...huhuhu (owh citer panjang gak ni). memula si ibu melayan kan ajer...tp tetiba si ibu ni terperasan plak..bila masa lak dia belikanmajalah ni kat si anak... lalu bertanya lah si ibu kpd anak nya.. 

I    :  Kakak, mana dpt majalah ni?
K  : Kawan kakak punya..
I    : Abistu, apesal ada kat kakak pulak ?
K  : Kakak minta dgn Izzatii..
I    : Eh, dia dah xmo ke buku ni ? wat pe minta org punye? kenapa tak minta dgn ibu je suh beli utk kakak ?
*pause

K    : Sebab...kadang2 kalau kakak minta kat ibu bukannya dapat pun...
I     : sighhh... Khadeja, kan ibu dah cakap...ibu xsuka kakak minta brg dr org lain...kalau nak apa2 minta dari ibu...or babah.. bukan ibu xboleh beli...tp bagitau la...dah bnyk kali ibu cakap kan??

*seyes bnyk kali si ibu dah ingatkan bende ni..Ibu is pantang anak minta2 or amik brg org...huhuhu

K    : Kakak tahu, tp ibu bukan nak beli kan pun... :( ~ muka sedih, ibu tarik napas panjang dah ni...
I      : Kakak tak bgtau mcm mana kakak tahu ibu xnak beli ? Ok betul kadang2 tu ibu tak beli kan..tp mesti ada sebab kan?

* si anak diam dan tunduk saje...

I   : kakak ingat tak apa yg ibu selalu ckp kat kakak ? Dlm hidup kita, xsemua benda yg kita mahu kita akan dapat mcm yang kita nak... kenapa Allah tak tunaikan semua permintaan kita? kenapa ibu xbagi semua yang kakak minta? Sebab, xsemua yg kita nak tu baik untuk kita..mungkin baik, tp belum masanya utk kita dpt waktu tu... mungkin ibu bukan sengaja xmo belikn waktu kakak minta..tp waktu tu mungkin ibu xde duit..atau belum gaji lg...atau ibu terlupa...kakak kene sabar la...

*si anak dah mula bergenang airmata...sob..sob..sob

I   : Kakak tahukan...ibu ngan babah nak sangat bagi kakak adik ? hari2 ibu ngan babah doa supaya Allah beri ibu anak lagi supaya kakak boleh dpt adik and kawan mcm yang kakak nak...tp Allah masih belum beri kat ibu ngan babah...ada tak ibu ngan babah pegi minta kat orang lain pulak??. ada tak ibu pegi amik baby orang lain dan bwk balik ? xde kan?..sebab apa?..sebab ibu tahu Allah nak ajar ibu jd lebih sabar...so, sama mcm kakak...bila Ibu xberi apa yg kakak minta bukan sbb Ibu tak sayang kakak...tp Ibu nak kakak belajar bersabar... sabar tu kan separuh drpd iman ? Kakak tahu kenapa nama kakak Iman?
K  : Tak tahu.. ~ masa ni dah berjujuran airmata dah....
I    : Sebab, ibu nak anak ibu jd org yang beriman mcm nama dia jugak... jadi anak yang solehah..yang taat pada Allah, taat pada ibu ngan babah... so, nak jd org yang beriman..kene lah belajar bersabar kan?

* angguk....

I   : So, kakak tahu apa yang patut kakak buat sekarang? majalah nak nak buat ape?
K : Kene pulangkan kat Anis..
I   : Eh, Anis pulak..tadi kata Izzati..
K : Nama dia Anis Izzati...
I   : ok..good then esok pulangkan balik ok...nnt ibu beli yang baru untuk kakak...
K : Ibu...kakak minta maaf sebab kakak amik barang orang lain...kakak janji kakak pulangkan balik...
I  : Good, ibu sayang kakak...babah pun sama...ingat pesan ibu ni sampai bila2...sampai kakak dah besar..sampai kakak dah kawin, ada anak sendiri..nnt kakak ajar anak kakak pulak bende yang sama ok..?

*angguk sambil kesat airmata... sob..sob..sob..

I believe, to teach your kids a good manners it should start as early as you can...kita selalu under estimate yang anak tak kan faham apa yang kita beritahu atau bebelkan pada dia..dlm kes saya, si ibu mmg kuat membebel...hihihi..but believe me, they actually understand !.... cuma, kita kene tahu bagaimana untuk memberitahu mereka...pilih masa yang sesuai, waktu anak sedang bertenang... beritahu dengan jelas apa kesilapan dia dan apa yang sepatutnya dia kene lakukan... marah atau menengking definitely xkan memberi kesan dalam jangka panjang...anak mungkin cuma akan ingat waktu dimarahi..tp lps tu dia akan ulang balik..sebab otak anak xdapat proses maklumat dengan cepat spt org dewasa... mereka serap maklumat dan simpan..that's it..but they would not process it and understand the information... ini kerana otak mereka sedang berkembang... proses penyambungan neuron berlaku dengan pantas ...they just serap..serap dan serap..and simpan....so, bila kita bercakap dlm keadaan tenang...kita akan beri masa utk dia memproses dan memahami apa yang diperkatakan...sebab tu...sebaik2 nya..beritahu tentang kesalahan anak dlm keadaan dia dah bertenang...waktu dia nak tidur...sambil pakaikan dia baju...mcm saya, saya suka berbual dan menasihati khadeja waktu lepas solat...(carik masa utk solat sama2 dengan anak..) lepas berdoa , kita amik masa dalam 5-10 minit utk beri kata2 nasihat dan pesanan buat anak...sebab, waktu tu otak dan perasaan anak sedang dlm keadaan yang sgt tenang....emosi dalam keadaan sgt stabil..jd lebih mudah kita berkomunikasi dgn mereka...waktu nak tidur pon boleh.... the most important is, make them understand what are we trying to say...kalau kita bebel2 jer tp kita tak terang kan kenapa, bagaimana dan apa sebab musabab kita marah...dorg xkan tahu apa yg dorang buat tu salah...

So, apa yang cuba saya fahamkan Khadeja dalam situasi mlm tadi...adalah sikap sabar dan jangan suka meminta2... jika kita perlukan sesuatu..minta pada yang sewajarnya...dan bersabar jika kita tak dpt apa yang kita mahukan ... jangan mudah membuat konklusi atas semua keputusan yang diperolehi.... redha and sabar kerana Allah swt maha mengetahu apa yang terbaik utk kita...dan bila masa untuk Dia tunaikan apa juga permintaan kita... I think, she is now big enough to understand all reason that I gave her... she is no longer a toddler...so, I need to treat her in a different way. Saya jugak sudah mula utk ubah cara kami berkomunikasi... saya xmahu dia rasa ada ruang antara ibu dan anak... sebab saya tak mahu dia berpaling kepada kawan2 dan percaya mereka lebih dari dia percaya saya sbg ibu nya...tak lama lagi dia akan semakin meningkat remaja...sighh, baca ibu dah makin tua..hukhuk .... :) dan pastinya lebih bnyk bende nak kene jaga...hihihihi.. :)

* Khas buat anak ibu, jika satu hari nanti kakak mula baca blog ibu ni...

" Tiada seorang ibu mahupun bapa di dunia ini yang tidak mahukan yang terbaik untuk anaknya... Hanya Allah swt yang tahu betapa dalam nya kasih sayang kami berdua...betapa bnyak nya kerisauan kami berdua demi kamu duhai anak... kerisauan yang mana ibu takut kamu tidak mampu mengharungi dunia ini dengan tabah.. dengan kekuatan dan kebijaksanaan...kerana kami tidak mungkin selamanya mampu berada disisi kamu.... Percaya lah, setiap apa yang kami lakukan adalah semata-semata untuk mempersiapkan kamu dengan semua ilmu duniawi dan ukhrawi untuk kamu berhadapan dengan dunia yang sangat besar dan penuh dengan tipu muslihat.... semoga setiap apa yang kami titipkan dan pesankan menjadi azimat buat mu mengharungi hari mendatang yang penuh cabaran.... kami senantiasa berada dibelakang kamu untuk menyokong dan menyambut tiap kali kamu jatuh...datanglah pada kami bila-bila masa sahaja kerana tiada sesaat pun yang mampu menolak keinginan kami untuk sentiasa memenuhi keperluan kamu...Ketahuilah bahawa, setiap apa yang kami buat adalah kerana kami menyayangimu .. demi sesungguhnya kamu itu amanah dan kurniaan yang tidak ternilai dari Allah swt untuk kami berdua...."

i.b.u.s.a.y.a.n.g.k.a.k.a.k 
1 November 2013
M.a.j.u.J.u.n.c.t.i.o.n.

elove

4 comments:

  1. MasyaAllah...so touching...mendidik anak permata hati

    ReplyDelete
  2. assalammualaikum sis..saya baru follow blog sis sejak terbaca kisah cara sis mendidik khadeja..it so touching..huhu bgenang air mata saya ni..saya br shj bgelar seorg ibu kpd anak yg baru usianya 6 bulan..byk lagi yg perlu saya pelajari dlm cara mendidik anak ni..ape pon tenkiu sis mula memberi saya inspirasi dlm cara yg lbh sesuai utk kite terapkn dlm mendidik anak zaman skrg..salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam MamaAisy,

      terima kasih kerana membaca blog saya...moga2 kita sama2 belajar untukmenjadi ibu yg terbaik buat anak2 kita... :)

      Delete