Friday, December 5, 2014

l.e.s.s.o.n. # 4

Bismillahirrahmannirrahim...

A conversation between a mother and her daughter happen in a car on the way home after being stuck in a traffic jam (bila la KL nak bebas dari kesesakan?)

Right after her daughter enter a car,

M : Assalammualaikum my princess ;) 
D  : Wa'alaikummussalam ibu.. :)
M : How was the day today ? are you enjoy?
D : Yes I am
M : Great !

*pause

D : Kita nak pegi rumah nenek kan ibu?
M : Yes we are..
D : Ibu... harini kan kakak jumpa org putih kat masjid tadi...
M : owh ok, they are tourist right ?
D : I think so... memula dia tanya kawan kakak kat mana ruang solat untuk perempuan...
     tapi kawan kakak tu cakap dia tak faham...tak faham...
M : ok, then ?
D : Lepas tu kakak macam biasa la....nak tahu la kan kenapa dia cakap-cakap dengan mat saleh tu ( hahahah...mmg bz body anak aku ni .. ) pastu kakak pegi la tanya kenapa...
M : Mat saleh tu tanya ape ? Dia cakap melayu ke? 
D : Ibu ni.... mesti la dia cakap English.... kakak xingat dia cakap macam mana tp something like she want to know where is the prayer area.
M : Ok :) so, did you manage to help her?
D : Of course, at first I did tell her to follow me... kakak cakap, "follow me,I'll show you"
      tapi dia kata it's ok, just tell me where it is.. so, I told her "it's up stairs mem" 
M : Wahhhhhhhh ! great..! I am proud of you child... you have done a right thing... helping others is good thing to do... and yes, I know you can speak English well... It just you who don't feel confident... I know you can.. :) as long as other can understand you it's mean you can speak English.. :)  keep it up ok ?.. 
D : *smile*

Yes, I know it's nothing to have your child speak another languange other than her mother tounge... apatah lagi bahasa inggeris... common lah, biasa je tu...ramai lagi anak orang lain yang lagi hebat english dia.... hahahh  tapi....* like do I cares uol ? LOL

Tapi... bende ini, bila anak bercakap bahasa inggeris dengan rasa yakin adalah sesuatu yang membanggakan untuk mak-mak biasa macam saya yang tidak hebat bahasa inggerisnya. Apatah lagi dengan persekitaran suasana yang sangattttttttttttttttt tidak membantu...malah boleh saya katakan it's zero english conversation among my families.. kami orang melayu eh jawa totok !... mmg tak la nak cakap omputih ..cakap jawa adalah :) hahahahh LOL. Saya akui, agak sukar untuk saya melatih anak saya bercakap dalam bahasa inggeris. Dan harap nya jangan ada yang salah faham menganggap saya mengagungkan bahasa inggeris lebih dari bahasa melayu sendiri. Bukan ye.... cuma saya percaya, jika kita boleh berbahasa lain selain bahasa ibunda kita itu... lebih mudah untuk anak saya bergaul dengan  bangsa lain dan belajar ilmu-ilmu yang berguna..  

Jujurnya, saya mmg tidak langsung boleh berbahasa inggeris diusia seperti Khadeja. Zero ! sebabnya, persekitaran saya tidak ada yang bijak pandai dan belajar tinggi-tinggi. Kalau ada pun makcik pakcik saya yang boleh berbahasa inggeris tapi tidak pernah mereka berbicara dalam bahasa itu ketika bersama-sama dikalangan ahli keluarga. Mungkin kerana pemikiran orang dulu yang merasakan bahawa mereka yang bercakap dalam bahasa inggeris ni nampak berlagak (sekarang pun ada juga yang pikir begitu) ia membataskan keyakinan orang untuk berkomunikasi dalam bahasa inggeris di luar ruang lingkup formaliti.
Dan untuk membantu anak saya lebih kerap dan yakin untuk bercakap dalam bahasa inggeris, saya perlu beri dia peneguhan untuk setiap achievement yang telah dia buat. Walaupun nampak kecil, tapi peneguhan amat penting supaya dia rasa lebih yakin dan gembira untuk terus mencuba. Saya nampak perubahan dia sejak saya hantar Khadeja ke kelas Cambridge English For Life Program.. Walaupun baru 2 bulan, nampak sangat dia semakin berani untuk menggunakan bahasa inggeris dan semakin menggemari bahasa tersebut. Mungkin faktor guru juga sangat mempengaruhi and I shall thankful to her teacher Mdm Jay ..who helped her much. Sampaikan result exam baru-baru ni...cuma English paper sahaja yang dapat excellent...yg lain hadoooooo....hahahahha (nampaknya ibu kene carikan cikgu yang best untuk subjek lain pula)..

Zaman dah berubah, idelogi sebegitu yang macam zaman mak-mak kita dulu mmg tak bagus nak diteruskan.... Saya perlu sediakan anak saya untuk berhadapan dengan dunia yang semakin luas dan mencabar. Bahasa Melayu memang perlu di utama kan... ia identiti kita sebagai rakyat Malaysia am nya dan sebagai bangsa melayu khususnya. Namun bahasa inggeris adalah bahasa ilmu, bahasa teknologi dan ia tak boleh dinafikan lagi. Saya tak mahu anak saya tertinggal... jika boleh saya nak anak saya belajar lebih dari satu atau dua bahasa sahaja....

Benar, melentur buluh biar dari rebung nya....sebaik-baiknya mulakan dari awal... jika boleh, usahakan untuk bertutur dalam dua bahasa di rumah...contohnya, bahasa melayu dengan si ayah dan bahasa inggeris dengan si ibu or vice versa. Ini akan membantu anak-anak menjadi lebih mahir dalam kedua-dua bahasa. Kalau dapat berkomunikasi dengan ahli keluarga lain dengan kedua-dua bahasa ..itu lebih baik... tapi Khadeja ada gak advantage.... she speaks English with ibu, Malay with Babah, Java with Nenek and Kelantanese with Tok Wea....hahahahh LOL !

* I am proud of you Khadeja ! :)

elove
Maju Tower,
5 December 2014

Friday, November 28, 2014

k.e.s.u.n.g.g.u.h.a.n.d.a.l.a.m.p.e.r.s.a.h.a.b.a.t.a.n.

Bismillahhirrahmannirrahim....

Kata orang;

Perempuan yang kasar, yang lasak, boyish, berani, suka berkawan ngan lelaki instead dengan perempuan, suka main askar2 dan polis sentri instead main barbie doll dan masak2, yang suka bawa keta laju2, suka pakai seluar instead pakai skirt, suka panjat bukit, masuk semak, terjun longkang, yang asyik berbalut dan bersimen kaki tangan (sebab terlebih adventure)...hahahah..cakap kau aku..bro, lu gua, suka motor dari kereta, suka make up keta dari make up muka........... sebenarnya dia SANGAT MANJA .... jiwa rapuh, mudah terasa... senang terusik hatinya.... benarkah ? apa sinonim nya perempuan ini dengan saya ?

Ya ... jujurnya saya rasa saya lah perempuan tersebut di atas.... saya memang manja....sangat manja, tapi hanya mereka yang sebegitu rapat dengan saya yang mengetahui manjanya saya itu yang bagaimana.... di hadapan orang lain, saya ini tegas .. keras..lantang..dan mudah lepas gayanya.... kerana saya harus melindungi sifat saya yang manja itu...supaya saya ini tidak kelihatan seperti tergedik-gedik perilaku....saya paling menyampah dengan yang menggedik itu... huh !

Saya ini memang mudah rapuh jiwa nya... saya tidak tegar untuk melihat orang yang saya cintai yang saya sayangi tersakiti... berasa susah dan kerana itu saya selalu akan memastikan mereka-mereka ini yang saya cinta ini akan sentiasa gembira dan bahagia...biarpun saya ini yang menanggung sakit dan pedihnya .... takkan bisa saya membiarkan mereka yang saya cinta merasa sedih dan menangis pilu....biar bahu ini yang menerima beban nya...biar kaki ini yang lenguh berdiri menahan tubuh agar saya tidak tumbang ...supaya saya boleh menampung tubuh mereka yang terjatuh...

Saya ini yang mudah terasa hatinya..... saya tidak rela melihat orang lain susah..terutama dalam bersahabat saya memang sangat pemurah dalam memberi segala yang saya mampu.....wang ringgit, masa, tenaga dan apa saja bentuk bantuan yang mampu saya hulurkan.....waima meminjamkan telinga untuk mendengar luahan hati teman-teman saya... Tidak jarang, malah kerap pula si suami saya itu menegur saya betapa saya selalu berlebih-lebih dalam bersahabat....terlalu jujur...terlalu telus...terlalu memberi..... kalau saya mahu tegur kerana saya rasa saya mahu sahabat saya menjadi yang lebih baik (bukan maksudnya dia sekarang itu tidak cukup baik) maka saya akan tegur....bila teman memerlukan saya....tidak terkira siang atau malam atau dinihari saya akan cuba membantu....tak pernah berkira..

tapi....
jiwa saya akan mudah tersentuh bilamana...ada kawan bila dah senang dia terlupa saya pernah wujud. Ada kawan bila dah tenang, dia terlupa kawannya yg satu ini....

Suami saya bilang.....biarlah, kita ni bila memberi biar kita beri sehabis baik... ikhlaskan hati lupakan bakti kita beri...jadi kita tidak akan merasa kurang... selalulah kita letakkan diri kita lebih dari org lain...maka berilah selagi ada...dan janganlah meminta-minta pula.....jika mereka lupa, Allah sentiasa ada...tak pernah terlupakan kita...teman yg dikanan kita pun xkan pernah terlupa mencatit juga..... hurm, ok lah...saya kata ok dear...asalkan awak tidak lupa pada saya itu lebih baik...kan?? tentu lah ..kerana suami saya adalah sahabat terbaik yg saya punya dalam hidup ini...yg terpaling setia dan yang jujur sejujurnya menerima buruk atau baik saya.... terima saya tanpa apa-apa syarat....syukur Alhamdulillah kerana ada dia..sahabat saya..cukup..titik noktah.


elove
Maju Tower
Friday.28.11.2014

Wednesday, November 26, 2014

D.a.n.k.e.p.u.t.u.s.a.n.n.y.a.

Bismillahirrahmannirrahim...

Sejuk sungguh hari ini...
Duduk dalam pejabat berhawa dingin ni...sejuk dia MasyaAllah....tambah pulak hujan lebat kat luar...
rasa macam nak kene pakai winter jacket dah....ketar la beb!

Actually, nothing much to write.....sana sini orang duk update result UPSR anak masing-masing.... Whats App pun bertalu2 masuk message nye...sana sini tahniah , ada juga yang bersedih dengan result anak...
Honestly, aku tak paham kenapa mak bapak yang emo terlebih2...... come on lah, UPSR je kut.... huhuhu
tak yah la nak sedih meratap hiba macam tiada hari esok dah.... sob sob sob

Yang pastinya, ada anak-anak yang relaks dengan result mereka....ada juga yang sedih, lagi pulak tengok mak pun sama meratap hiba...haduiii, bertambah sedih pilu dan keciwa la si anak yang telah berusaha....
Pada aku yang kurang bijak ni, UPSR cuma pembuka pintu untuk melangkah ke dunia sebenar...dunia yang penuh dengan pertandingan dan perebutan siapa yang patut berada di atas. Ia hanya satu tempoh peralihan dari dunia kanak-kanak dan kemudian melangkah ke dunia remaja yang penuh pancaroba... penuh dengan godaan-godaan yang sangat tempting... seriously, dugaan dunia remaja ni weyyy ... sukar di tolak..huhuh
Macam-macam benda nak cuba...macam-macam benda baru kita jumpa...masa ni lah peranan ibu bapa sangat-sangat-sangat penting (eh, ada gandaan tiga meh??)

Aku tahu, ramai ibu bapa  ( ke semua?) yang mahu keputusan terbaik untuk anak-anak mereka. Tiada ibu bapa yang suka anak mereka gagal... cita-cita mak yang tak dapat masuk asrama masa sekolah dulu wajib dilunaskan oleh si anak.... owh, kasihan anak.... segala macam tekanan diberikan supaya mereka hasilkan result yang terbaik ..yang membolehkan mereka merealisasikan cita-cita si ibu/bapa... Tapi kita lupa, mereka cuma anak-anak yang masih kecil...belum matang...belum nampak rasionalnya belajar rajin-rajin itu menjanjikan kehidupan senang lenang dimasa hadapan (betul ke?? yang ni aku sedikit ragu..) Mungkin aku nampak tidak ambitious terhadap anak aku.... bohong la kan...mana mungkin aku nak anak aku bodoh ...nak anak aku gagal... for me, what ever result she get, insyallah...I'll be ok... 

Jadi ibu-ibu, bapa-bapa......tak apa kalau anak-anak kita tak dapat straight A pun.... ia cuma UPSR...
masih sangat jauh perjalanan mereka....panjang lagi lorong yang harus mereka tempuh....bimbinglah, tunjuk kan jalan buat mereka.....semoga mereka sedar betapa ruginya masa yang pernah terbuang...dan semoga mereka bangun dan bangkit dengan azam yang lebih kuat....give them support, encourage them.... so that they can fly high... without forgetting where they have stand before... :)

elove

Wednesday, October 29, 2014

I am blank...

Bismillahirrahmannirrahim...

I want to write...but I have nothing to be write ... 
What should I write about ?
Is there anybody who wants to read my write up?
I wonder who you are who is reading my blog... 
Because, even I do not write anything here in my blog quite sometimes...
There are still someone who come and visit my blog...
Thank you...thank you very much dear visitor... :)

Hope I can write more often after this..
InsyaAllah...


Wednesday....29.10.2014
Maju Tower, Jln Sultan Ismail
-elove-

Tuesday, February 25, 2014

p.r.e.v.e.n.t.O.R.c.u.r.e.?





Bismillahirrahmanirrahim............
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani...

Masyallah... diam-diam, hari ini sudah pun hari ke 25 dalam bulan Februari (yeay !! hari gaji ! hihih )... tahun baru sudah bergerak hampir masuk ke bulan yang ketiga...dan suku tahun pertama dah nak abis.... umang aihh, cepat betul waktu bergerak kan... cuma kita ni tak tahu lah dah bergerak dr takuk yang sama atau belum... kadang kita rasa dah sangat selesa dengan keadaan kita  hari ini... malas untuk bergerak ke depan ...tp jgn pulak ada yang berniat nak mengundur ke belakang... hihihihi...jenuh eh nak pakai gear reverse je sentiasa... ingat, cermin pandang belakang kita disediakan bukan utk kita jalan mengundur...ia cuma sebagai peringat untuk kita supaya tidak lupa dengan bahagian belakang kita which is, masa lepas kita supaya kita lebih  berhati-hati ketika kita terus bergerak ke hadapan... make use all opportunities you have to keep reminding yourself of what you have leave behind because there is no way to make any U-turn in front... make a better and safer journey is the best way rather than keeping the same style of driving habit that will make you feel sorry later... :) - wah, perumpamaan yang jitu gitu... hihihihi ..korang paham tak? tak paham ? ok..ok.. sukahati korang lah.. ;-p

Pagi ni, ai sampai lewat kat opis... jammed sgt hokeyy...penyumbang nya adalah sebab ada kereta yg rosak, satu kat highway sebelum sampai tol duta...keta dok nun tepi jln tu..tp ai is tak paham kenapa sume orang nak slow kan kereta... ko bawa je keta dengan kelajuan yg  sepatutnya adalah lebih baik dr menjadi penyumbang kesesakan jalan raya sebab ko nak tgk keta org rosak dan tersadai tepi jalan...kedua adalah kat terowong duta yang menyebabkan jem tu melarat sampai lah selepas tol...makanya hadap la jem tu sepanjang jalan.... tapi penyumbang paling besar adalah sebab ai bangun lambat....hahahha  .

Sesampainya (ceh..ayat..) di pejabat, trus wat keje okey...xsempat sarapan.. eh, sempat...sempat... ai sarapan sambil masukkan surat dalam sampul... hahhahaha... kata ada dua tangan kan.. ?? ;-p
Okey, itu bukan topik utama ai nak citer hari ni... kisah hari ni akan berkisar kepada ceramah yang ai dengar selepas ai siapkan kerja ai tadi... so, kiranya ni sambungan ceramah yang ai dengar tadi la...now ai nak ceramah kat uol pulak... hahahha...nak tau baca, xmo tahu boleh abaikan saja... tapi sebaiknya uol baca la sebab bende ni memang selalu kita take for granted... biasa la manusia kan.. dah terhantuk terhempuk tergolek dog baru nak beringat kan.... kadang tu dah jatuh terduduk, terperosok pon masih gak xmo beringat-ingat.... maka banyak la terjadi isu dan tragedi yang sama berulang-ulang kali... hahhaha...kan dah start masuk mood ceramah dah ni... ;-p

KEBAKARAN ... pernah dengar perkataan ni ? surely pernah kan?? kalu xpernah, ai tak tahu lah uol duk kat planet mana... marikh ke zuhrah ke pluto ke..uol pilih lah sendiri ye... :)
cuba uol bagitau kat diri sendiri (sendiri sudah..xyah g bagitau kat pakcik guard opis korang...kang tak pasal kene sergah pulak nnt..) dalam setiap hari uol buka dan baca surat khabar, berapa kes kebakaran yang uol baca yang jadi kat tempat kita... untuk makluman, kebanyakkan kematian akibat kebakaran, pembunuh utama adalah asap yang tebal dan penuh racun.... bayangkan, segala macam peralatan kat rumah kita, tempat kerja kita, shopping mall, semuanya mengandungi bahan kimia yang sgt berbahaya bila terdedah kepada haba yang tinggi dan sebab tu asap nya kaler hitam pekat ye kawan-kawan... bukan kaler putih..yg tu kabus namanya... ;-p

Siapa yang pernah berhadapan dengan kes kebakaran ? lecur akibat kebakaran? tengok orang terbakar depan mata? Apa yang perlu kita buat kalau kita kebetulan berada dalam keadaan atau situasi tersebut ? katalah, yang terbakar tu anak-anak kita, suami, ibu , isteri, saudara mara kita.... Secara asasnya kita semua pernah tahu dan belajar tentang cara nak padam kebakaran yang berlaku kan... Jom kita tengok pilihan yang kebiasaannya kita akan buat bila kita panik (xsempat nak cari panic button dah ni..) :-

1. Ambil selimut dan balut mangsa sampai api padam - betul ! tp cara ini akan mengakibatkan kulit mangsa / baju akan melekat pada kain selimut..itu pun kalau selimut tu tak sama terbakar la.. dan boleh menyebabkan kulit mangsa tersiat dan kulit terbakar serta melepuh sehingga tahap 3 (3rd degree burn).

2. Tabur pasir - betul juga!.. memang boleh kita padam api dengan pasir tapi cube uol bagi tau sapa yang ada simpan pasir 2-3 kampit untuk padam kebakaran IF it's happen in your house ? pasir kucing b***k ada la kan.. ?? :) Lagipun, penggunaan pasir boleh akibat kan infection pada luka lecur akibat kebakaran sebab bila pasir tu melekat pada daging yang dah tak ada kulit tu, memang lagi payah nak bersih kan... sakit wooo kan pasir tu kasar... cube nanti korang kulit melecur kene air panas pastu tabur ngan pasir... cer try.. ;-)

3. Simbah air - paling best ! dan ini adalah yang paling selalu dibuat orang. Air memang boleh memadamkan kebakaran. Tapi kesan akibat air itu uol pon boleh tengok kan... kulit akan menggelembung (ada air dalm kulit) pastu melepuh huwaaaaaaaaaaaa...sakittt wooo... kebanyakkan kes kebakaran / kelecuran yang di selamatkan dengan menggunakan air akan meninggalkan kesan parut yang kekal dan huduh... owh, yg ni mmg ai pernah hadap juga.. For me, if lecur akibat air panas is okeyy to simbah air sbb ia akan cepat sejukan kulit dan kesan terbakar tu ..tp kalau api sedang marak membakar badan mangsa... air cuma akan memburuk kan keadaan sebab ia boleh mengakibatkan renjatan pada tubuh mangsa.. Cuba bayangkan sebatang besi yang panas uol campak ia masuk air... eh, senang tgk.. uol lepas masak pakai kuali kan... pastu trus simbah ngan air... tengok apa jadi... renjatan suhu boleh akibatkan kematian dan kerosakkan organ dalaman.. boleh refer artikel ini. Lebih berbahaya lagi jika kebakaran atau renjatan akibat elektrik...air akan jadi konduktor yang akan alihkan pula elektrik tu pada uol... Na'uzubillah

4. Berguling - Betul juga ! - cara terbaik untuk selamatkan mangsa kebakaran adalah dengan meminta mangsa menekup muka dan berguling kekiri dan kekanan sehingga api padam. Terdapat kes dimana seorang kanak-kanak yang terbakar diselamatkan oleh makcik beliau dengan memeluk kanak-kanak tersebut dan berguling bersama, tapi malangnya.. apabila api padam dan mangsa dikejarkan kehospital, seluruh kulit kanak-kanak tersebut telah melekat pada pakaian makciknya dan mengakibatkan kesan kebakaran tahap 3 dan kecacatan kekal pada kanak-kanak tersebut. Malang nasib dia kerana kecacatan itu mengakibatkan dia tiada kawan dan tidak boleh menjalani hidup yang normal.. :(

So, from all above facts that I have listed ... which one would you chose ? One other way that will reduce the impact after burning is using FIRE EXTINGUISHER. Pernah dengar kan ?? pernah nampak botol warna merah kat office, shopping mall... banyak kan..? jangan bohong ai tauu !!... YES, using ABC @ dikenali sebagai Dry Powder ni bnyk menyelamatkan nyawa dan sekurang-kurangnya dapat kurangkan tahap kecederaan pada mangsa.. Ia berbentuk tepung dan selamat digunakan keatas manusia.. at least, you skin won't peel off  while you berguling2 atas lantai nak padam kebakaran kan....


Nah, ada banyak saiz... beli yang paling kecik pon dah okey untuk 
pencegahan awal sementara nak lari keluar rumah

Paling selamat, LARI !!!!!!!!... kalau sempat, selamatkan lah nyawa dulu... xyah la pikir nak selamatkan kucing, ikan, anjing, ayam, lembu, burung ke.... atau pasport, beg Coach korang ke.. tv LED korang ke... xpayahhhhh !! lari jerrr... tp jgn lupa pakai suar baju pulak, yg pompuan jgn lupa capai ler kain ape pon wat tudung kepala... then lari lahh.. selamatkan diri anda.. dan keluarga anda... Tapi kan, camne nak lari kalu tidur mati, xsedar umah terbakar.. Mengikut kata pakar, hidung manusia lebih peka ketika kita sedar berbanding telinga kita dan sebaliknya, ketika kita tidur, telinga kita lebih peka kepada bunyi berbanding hidung... tapi kan, ai tau ader gak jenis orang yang mmg tidur tak sedar diri... but atleast, xkan lah semua dalam umah tu tidur mati kan??... so, langkah pencegahan awal adalah SILA PASANG SMOKE DETACTOR .  Ramai yang lebih rela beli handbag coach rege ribu riban dari pasang smoke detector yang rege seratus lebih untuk langkah selamatkan nyawa kat umah. Ada yang kata, alaa... xyah smoke detector la... boleh sedar ape.. api panas kann ??? tapi kan..tapi kan, biasa nya kita kan rasa haba panas tu waktu api dah makin dekat dengan kita... ingat! asap tebal boleh lemaskan kita dalam tempoh 2 saat.. kalu time tu kita tengah tidur..agak2 berapa minit kita perlukan untuk sedar ? kalau ada smoke detector .. bpr saat kita nak sedar bunyi alarm tu?  xtahu la kalu ader yang memang tahap petala langit punye tido tak sedar diri... ;-p
sekurang-kurangnya, jika xmampu beli fire extinguisher, pasang la smoke detector dalam rumah... sekurang-kurang nya, kita sempat lari keluar dari rumah untuk selamatkan diri... kan ?? Remember... 'PREVENTION IS MORE CHEAPER AND EASIER THAN CURE' (plastic surgery mahal taw !! )

* Fikir-fikirkan dan selamat beramal !! eh..tetiba ;-)

elove