Friday, May 22, 2015

T.I.P.S. R.UM.A.H.T.AN.G.G.A. B.A.H.A.G.I.A

Bismillahirrahmannirrahim....

*maaf kalau nak muntah baca post kali ni... This is my pre-anniversary post ok.... :)

Salam Jumaat Barokah....
Baca tajuk cam gempaks kan?.... hahahha...leks dulu...
Yang sebenarnya, I bukan lah pakar motivasi yang hebat nak bagi tips2 bagai.... kawin pun masih rasa macam pengantin baru gitu...hihii
Insyallah...next week on 4th June.... we will hit the 11th Anniversaries for our marriage. Alhamdulillah...syukur banyak2 di atas rahmat dan berkat yang Allah swt kurniakan kepada kami sebagai pasangan yang saling melengkapi.. Jujurnya, sepanjang perjalanan menyelusuri titian perkahwinan ini (cewahhh...ayat nak hebat .. LOL) kami banyak belajar untuk menjadi matang dan dewasa bersama. Bohong la kalau nak dikata kami xpernah diberi ujian dan dugaan sepanjang perkahwinan ini tapi... syukur alhamdulillah, kami berjaya melaluinya dengan tenang dan tenang je lah..... hahahahaha.. I am so blessed to be married to my other half.... seorang yang sangat sabar dan matang ... jauh beza dengan I yang baran, kurang sabar dan sometimes I think I am  a bit childish somehow ..somewhere... still can't take that off of me... sigh !

Last night, we had a pillow talk.... after quite sometimes, we haven't got a chance to chat due to his problem ----> to easy to fall asleep...hahahha.! pantang letak kepala, in a second, he snoozed already.... penat sgt bila hari2 balik lewat ...ketengahan kebizian yang melampau kat pejabat. Dan sebagai isteri mithali (konon...) I tak nak la kacau dia tido kan.... so, semalam bila ada peluang tu...apalagi, panjang la borak sampai xsedor dah pukul 1 pagi......hahahhaha! ambik ko!!

Both of us never forget the day when we were united as a husband & wife. But, to get that chance.... there are lots of things we have to go through.... sweet & sour... being together then apart and together again.... and alhamdulillah, now here we are... 11 years of a very happy life as a married couple. Bila di imbas kembali bersama2 malam tadi.... betapa kami sedar, Allah swt memang perancang terbaik. Dalam tempoh kami berkenalan dan berkawan, we never ever imagine we would be a couple later. Saya masih ingat waktu memula kenal dulu... kami sekelas, tapi kami xpernah rapat .... cuma bila dah naik ke final year baru lah hati tu berdetik bahawa dia tu wujud dalam hati.... tapi yang pelik nya, sejak 1st year lagi.... si dia suka sangat duduk sebelah saya waktu dalam bas.... owh, kami dulu2 kerap buat course trip.. almost every week kami outing utk subject freehand (subject arts). Dan waktu tu, memang si dia sentiasa akan duduk sebelah saya..... ntah, bila kita tanya dia malam tadi... dia kata xtahu lah... Allah yang gerakkan kut... tp masa tu belum ada apa2 pun between us... just si dia kata dia suka dan selesa duduk sebelah saya... apakah??? ----- > I kata nak ngorat la tuuuu !.. hhahahaha. si dia kata no wayyy ...kahkahkah...

So, selepas 11 tahun melayari bahtera ini..... saya percaya, banyak yang kami belajar tentang satu sama lain.... biasa lah kalau gaduh2 ..merajuk2 manja kan... I kan childish gituu  :P ..... tapikan si dia memang xpandai pujuk...huwaaaaaaaaaaaa...dah jauh berjalan gini, I is redha lah ! LOL
Jadinya, apa tips yang saya nak kongsi kan??... Ikut pengalaman saya yang dah lebih sedekad kahwin ni (hahahah...padahal baru je lebih setahun dari sedekad tu...kahkahkah) here is some of the tips which I thought it should be applied into every married couple...... Cepatttt !!!!!!! amik pen dan kertas dan salin sekarang !!!....hahahahhah

Tips #1  S.A.B.A.R

Sangat penting untuk belajar bersabar.... dalam rumahtangga, we are 2 different person with different interest and differentt task.... jadinya, tahap kesabaran mestilah setinggi langit ! hahahah... bayangkan, si dia suka tido merata2.... kita pulak mesti nak tido kat tempat proper --> means, mesti masuk bilik ada tilam dan selimut bantal bagai... baru lah nyenyak kan?? makanya kene lah bersabar setiap malam kejut si dia suruh bangun masuk bilik....nak kejut tu pun satu hal ! 

Tips #2  J.U.J.U.R.  I.K.H.L.A.S. & B.E.R.I.N.T.E.G.R.I.T.I   LOL !

Korang ingat kat tempat kerje je ke kene ada motto bagai gini ??... kahwin pun sama hokeyyy... seriously, this three things are very important... never think to cheat on each other. For me, this is very important... baru lah boleh hidup tenang aman bahagia... bila mind kita free dan kita yakin pasangan kita jujur, ikhlas dan berintergriti baru lah percaya itu boleh terbina...honestly, sepanjang saya menjadi isteri beliau.....walaupun segala akaun dan kredit kad dia ada dlm tangan dan pengetahuan saya.... I never ever take his money even for a cent without his knowledge. NEVER !  sebab pada saya... kepercayaan itu sgt tinggi harganya.... kalau nak, minta je lah kannn..buat pe nak amik senyap2...  So, bila kita dah bina kepercayaan tu ..insyallah...kita lebih tenang dan takde sebab nak bergaduh...tuduh menuduh kan??.. jauhi syak wasangka... 

Tips #3  M.E.M.A.S.A.K.

One thing I learnt in marriage, cooking will help you to built a memory.... seriously, air tangan isteri / ibu akan jadi pengikat paling kuat dlm setiap rumahtangga. Bila kita memasak dengan ikhlas dan penuh kasih sayang.... suami pasti akan ingat sampai bila2. Jauh mana pun dia pergi.... hebat mana pun tukang masak yang dia jumpa...tetap dia akan carik masakan isteri dia... dan masa di meja makan sgt2 penting.... This is what I already applied in 11 years... I will try to cook..no matter what... if it is not possible...atleast once or twice a week would be enough. Tak perlu jadi sehebat Jamie Oliver atau Chef Ramsey.... yang penting ko MASAK ! :)

Tips #4  K.O.M.U.N.I.K.A.S.I.

Do you know the power of a good communication? Komunikasi yang berkesan boleh mengubah dunia !!!... hahahahhaa.. tak percaya?.. percaya lah ... korang ingat ada ke orang nak duduk dengar ceramah berjam2 kalau teknik komunikasi pak ustaz tu xhebat ???... jgn harap la!... xsampai 5 minit sure korang dah menguap kan?... maka begitu juga lah dalam rumahtangga..... berkomunikasi lah dengan baik dan betul... bila ada komunikasi yang berkesan, perjalanan rumahtangga akan lebih lancar dan tenang... smooth journey gituuu... Pentingnya komunikasi ni supaya pasangan tahu apa yang kita perlukan dalam rumahtangga... begitu juga sebaliknya. Kalau xberkomunikasi macam mana kita nak bgtau masalah kita... apa yg kita rasa.... To make a good companion we need to communicate. Both of us need to have the same direction towards goal that we already set up when we first enter into marriage. We can't have two captain in one boat... camne nak berjalan sama? sudahnya nanti jadi macam cartoon cat & dog tu... sorang kehulu sorang nak kehilir... end up... the boat will only sank... sad ! :(

Tips #5  R.A.I.K.A.N.  C.I.N.T.A.

Okey....ada tgk tak show ni kat televisyen? mesti tengok kan?..kan?... :)
Yup, please.....raikan cinta anda berdua. After a long journey, the love tend to fade away ... somehow, we will not aware of it until we can not  save it anymore..... Bila dah terlalu lama, rutin hidup jadi biasa2 saja.... terutama yang ada ramai anak.... tanggungjawab makin bertambah...sibuk sampai tak terlayan...but please... cinta seperti menanam pokok. Jika kita biarkan ia terlalu lama tanpa perhatian dan baja ... cuma harap air hujan je yang siram.... lama kelamaan ia akan mati. Kalau hidup pun, akan hilang serinya. So, cherish your love... go to date sometime. Hias bilik tidur seperti hari pertama kita meraikan perkahwinan kita.... let feel the warm of your love... Sesekali, duduk santai dan berbual tentang manisnya cinta uol berputik dulu... share the story ..laugh on it together, believe me....you will feel refreshing after that...you will go to work with your smiley face on the next day and in coming days..... jangan sampai kita lupa, kita ada sebahagian diri kita dalam pasangan kita... so, raikan nya :)

*tapi korang tak yah over sampai panggil stesyen tv pulak nak rakam raikan cinta korang.... kang ada yang muntah hijau plak......hahahahahaha

Tips #6  H.O.R.M.A.T.

Setiap kita layak untuk dihormati.....hormat menghormati dituntut dalam agama kita. Even, we have to give our respect to other although we are different in our believe. Apatah lagi dalam rumahtangga, suami adalah khalifah kita. Wajib kita hormat dan taat selagi mana ia tidak melanggar hukum syara'. Suami juga perlu hormat isteri kerana islam meletak kan taraf isteri itu tinggi ..bukan hanya sekadar teman tidur.... She is a mother to your kids...and as a person, she had choose to be your wife and dedicated her life to you... so respect her. And wife, please know where is your husband place is.... He deserved to be respect as a person who have his says on you... where all your act and sins are to be answerable by him in front of Allah swt later..... the key word is RESPECT! . Jangan sesekali membuat sesuatu dibelakang pasangan kita. Setiap keputusan perlukan perbincangan... bukan kerana kita tiada hak dalam hidup kita sendiri tapi, hormat pasangan supaya dia rasa kehadiran dia penting dalam hidup kita. Jangan buat sampai pasangan kita rasa tidak diperlukan... later he/she will lost their respect to you... 


Okey lah, that's for now..... dah cramp tangan I menaip ni...hahahahha.... nanti kalau ada tips lagi yang best..I share okey ??... Till then... bye !

Maju Tower
Friday, 22 May 2015

elove

Friday, May 8, 2015

Media Sosial + Anak Kecil ??

Bismillahirrahmannirrahim.....

Petang yang cerah di Kuala Lumpur...

Lama sudah saya tinggalkan blog ini. Entah kenapa penyakit M lebih banyak dari R. Walaupun banyak sangat cerita dan perkara yang ingin saya luahkan. Saya baru sahaja habis membaca satu arkitel yang pada saya sangat menarik untuk saya coretkan disini sebagai rujukan dan ingatan buat saya juga buat anakanda tersayang..... Ibu tahu Khadeja suka baca blog Ibu ni kan?.... It's okey...I am writing here for your reading too... who knows that until when I will be beside you to give my advices, my tips and sharing my stories with you... One day, if I am no longer around, I hope this blog will be your place to refer whenever you need me and miss me.. Until that time coming, I am always there for you... just come to me okey dear ?

Artikel tersebut mengupas tentang perlu atau tidak anak-anak dibawah umur memiliki akaun di media sosial.
Frankly speaking, I am one of those mothers who don't believe to let their children having any account in any social media until they reach their proper age. Proper age? when will that be? I don't know... Maybe 16 or 18 or 19? It depends on how is their reaction toward any issues brought onto them and how they can handle it. Or probably until I am fully satisfied with her maturity and decision-making process. 
Saya memiliki akaun di Facebook sejak tahun 2007 rasanya. Saya pun dah lupa bila, saya berhenti sebentar sekitar tahun 2010 - 2011 berikutan beberapa insiden yang membuatkan saya berfikir betapa media sosial ni banyak buruk dari baiknya. Kemudian saya buat akaun yang baru dengan tujuan yang sama seperti pertama kali saya buat akaun dulu, untuk berinteraksi bersama kenalan, kawan dan saudara mara. Tetapi kali ini saya lebih selektif sebelum saya menambah kawan dalam akaun saya.

Laman sosial pada saya sangat bebas.... terlalu bebas hingga tiada sekatan. Kita tak mampu kawal apa yang akan dimuat naik oleh kawan-kawan kita. Tak mampu halang sesiapa pun untuk memberi komen samada ia berbentuk positif atau negatif. Sedangkan kita yang dewasa ini pun kadang kala terlajak emosi bila berinteraksi apatah lagi anak-anak yang sangat mentah dan lemah kawalan emosi dan pertimbangan rasional mereka. Cyber bullying juga satu masalah yang semakin meluas. Kita tengok macam mana sesuatu perkara yang diviralkan, dan bagaimana kesan nya pada si mangsa. Tengok saja kes Kiki dan terbaru kisah kemalangan melibatkan pemandu Myvi. I am not saying about who is right or wrong, but look to what social media has done to all Myvi's driver in town. Kesian woo org yang pandu Myvi sekarang ni... asyik kene kutuk jer... hahahaha. Mungkin ada yang rasa nak tuka keta baru dah kut...

So, my dear Khadeja.... how are you going to handle things if this cyber bullying happen to you? Sedangkan kawan-kawan kakak yang dekat sekolah tak nak kawan ngan kakak pun kakak dah monyok seminggu... :)
Mentally abuse not less suffered than physical abuse. Both can give you a permanent effect to your life. Kedua-dua nya akan membentuk diri seseorang apabila dia dewasa kelak. Jika kita mahu masa depan anak-anak kita bebas dari anasir-anasir buruk, maka pencegahan perlu dibuat lebih awal dari sejak usia mereka masih mentah. Cukuplah dengan cabaran dan pengaruh di dunia realiti yang terpaksa kita perhati dan tangani. Jangan perlu kita tambahkan pula dengan pengaruh dari media sosial yang lebih sukar untuk kita kawal dan elakkan. 

Khadeja,

Ibu dan Babah sayang kakak...sayang sangat-sangat. Tiada yang lain di dunia ini yang boleh menggantikan kakak dalam hati kami. Dan disebabkan itu, Ibu dan Babah tak mahu Khadeja rosak dengan perkara-perkara yang tak sepatutnya. It just not worth to let you be spoilt by things unnecessary before you really need it. One day, you'll know why do I do this to you, no Facebook no Whatsapp noYoutube (owh yg ni lagi bahaya) and no Twitter etc.... Ibu just want you to enjoy your childhood as much as we have enjoyed it before. There are a lots of things in this real world to explore rather than exploring things online. Tak syiok la kakak.... so until the time come we shall enjoy making friends in this real world okey, I mean... real friends .. :)

Loves you Muchos!

- I b u -

Friday, December 5, 2014

l.e.s.s.o.n. # 4

Bismillahirrahmannirrahim...

A conversation between a mother and her daughter happen in a car on the way home after being stuck in a traffic jam (bila la KL nak bebas dari kesesakan?)

Right after her daughter enter a car,

M : Assalammualaikum my princess ;) 
D  : Wa'alaikummussalam ibu.. :)
M : How was the day today ? are you enjoy?
D : Yes I am
M : Great !

*pause

D : Kita nak pegi rumah nenek kan ibu?
M : Yes we are..
D : Ibu... harini kan kakak jumpa org putih kat masjid tadi...
M : owh ok, they are tourist right ?
D : I think so... memula dia tanya kawan kakak kat mana ruang solat untuk perempuan...
     tapi kawan kakak tu cakap dia tak faham...tak faham...
M : ok, then ?
D : Lepas tu kakak macam biasa la....nak tahu la kan kenapa dia cakap-cakap dengan mat saleh tu ( hahahah...mmg bz body anak aku ni .. ) pastu kakak pegi la tanya kenapa...
M : Mat saleh tu tanya ape ? Dia cakap melayu ke? 
D : Ibu ni.... mesti la dia cakap English.... kakak xingat dia cakap macam mana tp something like she want to know where is the prayer area.
M : Ok :) so, did you manage to help her?
D : Of course, at first I did tell her to follow me... kakak cakap, "follow me,I'll show you"
      tapi dia kata it's ok, just tell me where it is.. so, I told her "it's up stairs mem" 
M : Wahhhhhhhh ! great..! I am proud of you child... you have done a right thing... helping others is good thing to do... and yes, I know you can speak English well... It just you who don't feel confident... I know you can.. :) as long as other can understand you it's mean you can speak English.. :)  keep it up ok ?.. 
D : *smile*

Yes, I know it's nothing to have your child speak another languange other than her mother tounge... apatah lagi bahasa inggeris... common lah, biasa je tu...ramai lagi anak orang lain yang lagi hebat english dia.... hahahh  tapi....* like do I cares uol ? LOL

Tapi... bende ini, bila anak bercakap bahasa inggeris dengan rasa yakin adalah sesuatu yang membanggakan untuk mak-mak biasa macam saya yang tidak hebat bahasa inggerisnya. Apatah lagi dengan persekitaran suasana yang sangattttttttttttttttt tidak membantu...malah boleh saya katakan it's zero english conversation among my families.. kami orang melayu eh jawa totok !... mmg tak la nak cakap omputih ..cakap jawa adalah :) hahahahh LOL. Saya akui, agak sukar untuk saya melatih anak saya bercakap dalam bahasa inggeris. Dan harap nya jangan ada yang salah faham menganggap saya mengagungkan bahasa inggeris lebih dari bahasa melayu sendiri. Bukan ye.... cuma saya percaya, jika kita boleh berbahasa lain selain bahasa ibunda kita itu... lebih mudah untuk anak saya bergaul dengan  bangsa lain dan belajar ilmu-ilmu yang berguna..  

Jujurnya, saya mmg tidak langsung boleh berbahasa inggeris diusia seperti Khadeja. Zero ! sebabnya, persekitaran saya tidak ada yang bijak pandai dan belajar tinggi-tinggi. Kalau ada pun makcik pakcik saya yang boleh berbahasa inggeris tapi tidak pernah mereka berbicara dalam bahasa itu ketika bersama-sama dikalangan ahli keluarga. Mungkin kerana pemikiran orang dulu yang merasakan bahawa mereka yang bercakap dalam bahasa inggeris ni nampak berlagak (sekarang pun ada juga yang pikir begitu) ia membataskan keyakinan orang untuk berkomunikasi dalam bahasa inggeris di luar ruang lingkup formaliti.
Dan untuk membantu anak saya lebih kerap dan yakin untuk bercakap dalam bahasa inggeris, saya perlu beri dia peneguhan untuk setiap achievement yang telah dia buat. Walaupun nampak kecil, tapi peneguhan amat penting supaya dia rasa lebih yakin dan gembira untuk terus mencuba. Saya nampak perubahan dia sejak saya hantar Khadeja ke kelas Cambridge English For Life Program.. Walaupun baru 2 bulan, nampak sangat dia semakin berani untuk menggunakan bahasa inggeris dan semakin menggemari bahasa tersebut. Mungkin faktor guru juga sangat mempengaruhi and I shall thankful to her teacher Mdm Jay ..who helped her much. Sampaikan result exam baru-baru ni...cuma English paper sahaja yang dapat excellent...yg lain hadoooooo....hahahahha (nampaknya ibu kene carikan cikgu yang best untuk subjek lain pula)..

Zaman dah berubah, idelogi sebegitu yang macam zaman mak-mak kita dulu mmg tak bagus nak diteruskan.... Saya perlu sediakan anak saya untuk berhadapan dengan dunia yang semakin luas dan mencabar. Bahasa Melayu memang perlu di utama kan... ia identiti kita sebagai rakyat Malaysia am nya dan sebagai bangsa melayu khususnya. Namun bahasa inggeris adalah bahasa ilmu, bahasa teknologi dan ia tak boleh dinafikan lagi. Saya tak mahu anak saya tertinggal... jika boleh saya nak anak saya belajar lebih dari satu atau dua bahasa sahaja....

Benar, melentur buluh biar dari rebung nya....sebaik-baiknya mulakan dari awal... jika boleh, usahakan untuk bertutur dalam dua bahasa di rumah...contohnya, bahasa melayu dengan si ayah dan bahasa inggeris dengan si ibu or vice versa. Ini akan membantu anak-anak menjadi lebih mahir dalam kedua-dua bahasa. Kalau dapat berkomunikasi dengan ahli keluarga lain dengan kedua-dua bahasa ..itu lebih baik... tapi Khadeja ada gak advantage.... she speaks English with ibu, Malay with Babah, Java with Nenek and Kelantanese with Tok Wea....hahahahh LOL !

* I am proud of you Khadeja ! :)

elove
Maju Tower,
5 December 2014

Friday, November 28, 2014

k.e.s.u.n.g.g.u.h.a.n.d.a.l.a.m.p.e.r.s.a.h.a.b.a.t.a.n.

Bismillahhirrahmannirrahim....

Kata orang;

Perempuan yang kasar, yang lasak, boyish, berani, suka berkawan ngan lelaki instead dengan perempuan, suka main askar2 dan polis sentri instead main barbie doll dan masak2, yang suka bawa keta laju2, suka pakai seluar instead pakai skirt, suka panjat bukit, masuk semak, terjun longkang, yang asyik berbalut dan bersimen kaki tangan (sebab terlebih adventure)...hahahah..cakap kau aku..bro, lu gua, suka motor dari kereta, suka make up keta dari make up muka........... sebenarnya dia SANGAT MANJA .... jiwa rapuh, mudah terasa... senang terusik hatinya.... benarkah ? apa sinonim nya perempuan ini dengan saya ?

Ya ... jujurnya saya rasa saya lah perempuan tersebut di atas.... saya memang manja....sangat manja, tapi hanya mereka yang sebegitu rapat dengan saya yang mengetahui manjanya saya itu yang bagaimana.... di hadapan orang lain, saya ini tegas .. keras..lantang..dan mudah lepas gayanya.... kerana saya harus melindungi sifat saya yang manja itu...supaya saya ini tidak kelihatan seperti tergedik-gedik perilaku....saya paling menyampah dengan yang menggedik itu... huh !

Saya ini memang mudah rapuh jiwa nya... saya tidak tegar untuk melihat orang yang saya cintai yang saya sayangi tersakiti... berasa susah dan kerana itu saya selalu akan memastikan mereka-mereka ini yang saya cinta ini akan sentiasa gembira dan bahagia...biarpun saya ini yang menanggung sakit dan pedihnya .... takkan bisa saya membiarkan mereka yang saya cinta merasa sedih dan menangis pilu....biar bahu ini yang menerima beban nya...biar kaki ini yang lenguh berdiri menahan tubuh agar saya tidak tumbang ...supaya saya boleh menampung tubuh mereka yang terjatuh...

Saya ini yang mudah terasa hatinya..... saya tidak rela melihat orang lain susah..terutama dalam bersahabat saya memang sangat pemurah dalam memberi segala yang saya mampu.....wang ringgit, masa, tenaga dan apa saja bentuk bantuan yang mampu saya hulurkan.....waima meminjamkan telinga untuk mendengar luahan hati teman-teman saya... Tidak jarang, malah kerap pula si suami saya itu menegur saya betapa saya selalu berlebih-lebih dalam bersahabat....terlalu jujur...terlalu telus...terlalu memberi..... kalau saya mahu tegur kerana saya rasa saya mahu sahabat saya menjadi yang lebih baik (bukan maksudnya dia sekarang itu tidak cukup baik) maka saya akan tegur....bila teman memerlukan saya....tidak terkira siang atau malam atau dinihari saya akan cuba membantu....tak pernah berkira..

tapi....
jiwa saya akan mudah tersentuh bilamana...ada kawan bila dah senang dia terlupa saya pernah wujud. Ada kawan bila dah tenang, dia terlupa kawannya yg satu ini....

Suami saya bilang.....biarlah, kita ni bila memberi biar kita beri sehabis baik... ikhlaskan hati lupakan bakti kita beri...jadi kita tidak akan merasa kurang... selalulah kita letakkan diri kita lebih dari org lain...maka berilah selagi ada...dan janganlah meminta-minta pula.....jika mereka lupa, Allah sentiasa ada...tak pernah terlupakan kita...teman yg dikanan kita pun xkan pernah terlupa mencatit juga..... hurm, ok lah...saya kata ok dear...asalkan awak tidak lupa pada saya itu lebih baik...kan?? tentu lah ..kerana suami saya adalah sahabat terbaik yg saya punya dalam hidup ini...yg terpaling setia dan yang jujur sejujurnya menerima buruk atau baik saya.... terima saya tanpa apa-apa syarat....syukur Alhamdulillah kerana ada dia..sahabat saya..cukup..titik noktah.


elove
Maju Tower
Friday.28.11.2014

Wednesday, November 26, 2014

D.a.n.k.e.p.u.t.u.s.a.n.n.y.a.

Bismillahirrahmannirrahim...

Sejuk sungguh hari ini...
Duduk dalam pejabat berhawa dingin ni...sejuk dia MasyaAllah....tambah pulak hujan lebat kat luar...
rasa macam nak kene pakai winter jacket dah....ketar la beb!

Actually, nothing much to write.....sana sini orang duk update result UPSR anak masing-masing.... Whats App pun bertalu2 masuk message nye...sana sini tahniah , ada juga yang bersedih dengan result anak...
Honestly, aku tak paham kenapa mak bapak yang emo terlebih2...... come on lah, UPSR je kut.... huhuhu
tak yah la nak sedih meratap hiba macam tiada hari esok dah.... sob sob sob

Yang pastinya, ada anak-anak yang relaks dengan result mereka....ada juga yang sedih, lagi pulak tengok mak pun sama meratap hiba...haduiii, bertambah sedih pilu dan keciwa la si anak yang telah berusaha....
Pada aku yang kurang bijak ni, UPSR cuma pembuka pintu untuk melangkah ke dunia sebenar...dunia yang penuh dengan pertandingan dan perebutan siapa yang patut berada di atas. Ia hanya satu tempoh peralihan dari dunia kanak-kanak dan kemudian melangkah ke dunia remaja yang penuh pancaroba... penuh dengan godaan-godaan yang sangat tempting... seriously, dugaan dunia remaja ni weyyy ... sukar di tolak..huhuh
Macam-macam benda nak cuba...macam-macam benda baru kita jumpa...masa ni lah peranan ibu bapa sangat-sangat-sangat penting (eh, ada gandaan tiga meh??)

Aku tahu, ramai ibu bapa  ( ke semua?) yang mahu keputusan terbaik untuk anak-anak mereka. Tiada ibu bapa yang suka anak mereka gagal... cita-cita mak yang tak dapat masuk asrama masa sekolah dulu wajib dilunaskan oleh si anak.... owh, kasihan anak.... segala macam tekanan diberikan supaya mereka hasilkan result yang terbaik ..yang membolehkan mereka merealisasikan cita-cita si ibu/bapa... Tapi kita lupa, mereka cuma anak-anak yang masih kecil...belum matang...belum nampak rasionalnya belajar rajin-rajin itu menjanjikan kehidupan senang lenang dimasa hadapan (betul ke?? yang ni aku sedikit ragu..) Mungkin aku nampak tidak ambitious terhadap anak aku.... bohong la kan...mana mungkin aku nak anak aku bodoh ...nak anak aku gagal... for me, what ever result she get, insyallah...I'll be ok... 

Jadi ibu-ibu, bapa-bapa......tak apa kalau anak-anak kita tak dapat straight A pun.... ia cuma UPSR...
masih sangat jauh perjalanan mereka....panjang lagi lorong yang harus mereka tempuh....bimbinglah, tunjuk kan jalan buat mereka.....semoga mereka sedar betapa ruginya masa yang pernah terbuang...dan semoga mereka bangun dan bangkit dengan azam yang lebih kuat....give them support, encourage them.... so that they can fly high... without forgetting where they have stand before... :)

elove